English Biography

Roberta Alexander

De van geboorte Amerikaanse, in Nederland woonachtige sopraan Roberta Alexander geniet internationale faam; onvergetelijk zijn haar interpretaties van bijvoorbeeld de titelrol in Janaceks Jenufa (een Glyndebourne-productie, nu ook verkrijgbaar op Virgin Video), Mimì in Puccini's La Bohème, en in het bijzonder de grote Mozartrollen van haar stemvak zoals Fiordiligi (Cosi fan tutte), Donna Elvira (Don Giovanni) en Vitellia (La Clemenza di Tito).


Roberta Alexander is een regelmatige gast op de belangrijkste operapodia, waaronder het al genoemde Glyndebourne, de Metropolitan Opera New York, het Royal Opera House Covent Garden en de operahuizen van Berlijn, Hamburg, Wenen, Zürich, Amsterdam en Venetië. Zojuist herhaalde Roberta Alexander haar vertolking van Jenufa nogmaals in concertante uitvoeringen met het Philadelphia Orchestra o.l.v. Sir Simon Rattle, zowel in Philadelphia als in Carnegie Hall in New York.


Naast haar operacarrière wordt Roberta Alexander evenzeer gewaardeerd als concertzangeres. Groot succes oogstte ze o.a. met Ravels Shéhérazade met het NDR-Sinfonieorchester o.l.v. André Previn (incl. TV-uitzending in geheel Europa). Ze trad op met onder meer de Wiener Philharmoniker, met het London en het Royal Symphony Orchestra, het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Cleveland Orchestra, het orkest van de Bayerische Rundfunk en de symfonie-orkesten van Cincinnati, Atlanta en Dallas.

De sopraan werkte samen met dirigenten van naam: Vladimir Ashkenazy, Sir Colin Davis, Carlo Maria Giulini, Bernard Haitink, Nikolaus Harnoncourt, James Levine, Andrew Litton, Jesus Lopez-Cobos, Zubin Mehta, Leonard Slatkin, Edo de Waart, David Zinman. Met Seiji Ozawa en het Boston Symphony Orchestra zong ze in Mendelssohn's A Midsummernight's Dream, Tsjaikovsky's Roméo et Juliette en de wereldpremière van Kirchner's Of things exactly as they are. Copland's In the beginning voerde ze uit met Michael Tilson Thomas en het San Francisco Symphony Orchestra.


Roberta Alexander is bovendien een uiterst communicatief recital-zangeres. Ze werd uitgenodigd in de series van Carnegie Hall New York, de Philadelphia Chamber Music Society, de Wiener Musikverein, de Wigmore Hall in Londen, het Amsterdamse Concertgebouw en de beroemde serie van de Vocal Arts Society in Washington DC.


Haar omvangrijke discografie bij de labels Etcetera, Philips, Sony, Teldec en BMG reflecteert haar affectie met uiteenlopende genres en stijlperiodes: liederen van Barber, Mozart, Bernstein, Ives, Copland, Strauss, Diepenbrock, Castelnuovo-Tedesco, Puccini en Villa-Lobos; Händels Giulio Cesare, Apollo e Dafne, Samson en Theodora; Mozarts Don Giovanni en Idomeneo; zelden uitgevoerde en opgenomen werken als Goldschmidts Der gewaltige Hahnrei en Beatrice Cenci; Robert Heppeners liederen op teksten van Ezra Pound en de met een Edison bekroonde opname van de orkestliederen van Andriessen. Roberta Alexander is een bijzonder interpreet van de Amerikaanse muziek, wat ook tot uitdrukking komt in de recente CD-uitgaven Songs my Mother taught me en With You (een anthologie van Broadway-songs).


Roberta Alexander heeft zich inmiddels ontwikkeld in het meer dramatische vak wat onder meer tot uiting komt in haar succesvolle rol-debuut in de titelpartij van Tosca. Zij zal ook een rol-debuut maken als Emilia Marty in Janacek's De Zaak Makropulos. Zij zal naast Barbara Hendricks en Julia Migenes één van de engelen zingen tijdens de wereldpremière van Angels in America van Peter Eötvös in Théâtre du Châtelet te Parijs. Sinds 2002 is Roberta Alexander verbonden aan Codarts Hogeschool voor de kunsten in Rotterdam.
Roberta Alexander